Budimpešta 2 noćenja 2018
Budimpešta dva noćenja
OD 75eur
Avio Karte

AVIO KARTE

Live a happy life

Putujte sa nama

ŠOPING U BEČU
Parndrof 30 €
SCS 40 €

ITALIJA -LETOVANJE

Arrow
Arrow
Slider

 Jednodnevni izlet – Temišvar 

Agencija Agape travel organizuje jednodnevni izlet – Temišvar po izuzetno povoljnoj ceni. Obiđite Temišvar, uživajte u prelepoj arhitekturi i saznajte nešto više o njegovoj zanimljivoj istoriji. Za samo 1200 RSD dodajte Temišvar na listu gradova koje ste posetili. 

Temišvar, ili kako ga još nazivaju “Mali Beč”, smešten je na obali reke Begej, u Banatu. Sa svojih pola miliona stanovnika, treći je po veličini grad u Rumuniji. Takođe, Temišvar je najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. U njemu danas živi oko 11.000 Srba. U gradu se nalazi sedište Eparhije Temišvarske Srpske Pravoslavne crkve, kao i savez Srba u Rumuniji. U Temišvaru živi 29 etničkih grupa, što ga čini multikulturalnim gradom. Iako kroz grad protiče Begej, ime je dobio po reci Tamiš, koja je nekada proticala ovuda. Jedna od zanimljivosti vezana za Temišvar je da je prvi grad u Evropi koji je imao tramvaje i ulično osvetljenje. Bilo da ste pošli u šoping ili na jednodnevni izlet – Temišvar, preporučujemo Vam da odvojite malo vremena i obiđete znamenitosti ovog grada. Šta videti u Temišvaru? Prvo što bi trebalo videti, svakako je čuveni Trg Pobede, jedan od tri glavna gradska trga. Ovaj trg se pre Revolucije 1989. godine zvao Trg Opere. Na njemu se nalazi najstarija gradska zgrada – dvorac Huniazilor iz XV veka, koji je podignut po naredbi Vojvode od Transilvanije Iancu de Hunadoar (Sibinjanin Janko). Ova zgrada je danas muzej Banata. Tu je i zgrada Opere i narodnog pozorišta, koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku. Potom ćete naići na katedralni hram Banatske mitropolije rumunske pravoslavne crkve. Između ove dve zgrade se nalazi gradski trg, sa nizom palata i statuom vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine). U neposrednoj blizini je Trg Ujedinjenja tj. Glavni trg, koji je tri stotine godina bio mesto na kojem su se održavale religijske manifestacije, parade i druga zbivanja. Na njemu se nalaze dve katedrale – rimokatolička i pravoslavna, Barokni dvor i Spomenik Svete Trojice. Posetite i Vladičanski dom, Trg Slobode sa zgradom Garde i starom Gradskom kućom, Sabornu crkva Srpske Pravoslavne Crkve iz 1748. godine (posvećena Svetom Đorđu, u kojoj se nalazi vredan ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janica iz Arada).

U Temišvaru se nalazi čitav kvart koji pripada srpskoj zajednici (bivši Pravoslavni kvadrat). Pravoslavna zajednica iz Temišvara, sačinjena od Rumuna i Srba, imala je zajedničke institucije do 1865. godine. Centralna zgrada je Srpska Pravoslavna Katedrala, pod nadležnošću Srpskog Pravoslavnog Vikarijata iz Banata. Sagrađena je u XVIII veku. U kosturnici počivaju mošti sedmorice episkopa i dvadeset i jednog pravoslavnog ktitora. Crkvena slava je Uzdizanje Presvete Bogorodice. Crkva je nakon podele pripala srpskoj zajednici. Pored crkve nalaze se Srpski Vikarijat, plava zgrada, Dom Pravoslavne Zajednice iza koga nalaze fontana i bista Miloša Crnjanskog, koji je školu završio baš u ovom gradu.

U Temišvaru su 16. decembra 1989. godine počeli protesti koji su doveli do revolucije i sloma režima Nikolaja Čaušeskog, koji je bio poslednji komunistički dikatator.

Obavezno prošetajte parkom Ruža i Parkom Pravde, koji se nalaze na obali reke Begej.

Iako je Temišvar grad sa puno znamenitosti, on je popularan i za noćni provod. Ima veliki broj klubova i diskoteka. Budući da je i univerzitetski grad, pun je omladine. 

Šoping u Temišvaru

Najveći, a ujedno i najposećeniji tržni centar u Temišvaru je Iulius Mall. U njemu pored 200 prodavnica poznatih svetskih brendova, ali i onih nama manje poznatih, nalaze se restorani, hipermakret i dečija igraonica. Do ovog šoping centra možete stići za 15ak minuta peške iz centra grada. Ukoliko dolazite kolima, nemojte brinuti za parkiranje, jer je posetiocima obezbeđen veliki parking. Tržni centar je otvoren svim danima od 10 do 22 h, a hipermarket Auchan od 8 do 22 h.

Cene u Temišvaru su slične našim. Ako imate sreće i posetite Iulius Mall u vreme sniženja, sigurni smo da ćete uspeti da pronađete nešto zanimljivo po izuzetno povoljnim cenama.

Više informacija na www.iuliusmall.com/en/timisoara

Kako stići do Temišvara?

Od Beograda je udaljen 165 km, a od Novog Sada 144 km. Budući da nam je prilično blizu, Temišvar je među Srbima popularan kao destinacija za izlet, produženi vikend ili šoping turu. Ne postoji redovna autobuska linija koja vozi direktno od Beograda do Temišvara. Do Temišvara vozom možete doći iz Beograda preko Vršca (5 sati). 

Javni prevoz u Temišvaru

Od gradskog prevoza postoje autobusi, trolejbusi i tramvaji. Većina stajališta ima digitalne panele na kojima možete videti red vožnje. Postoje dve vrste karata za javni prevoz. Jedna vrsta služi za tri autobuske linije, a druga za sve ostale autobuse, tramvaje i trolejbuse. Karta košta oko 2 leja (0,5 €) i može se kupiti na trafikama (potražiti žuti natpis RATT). Takođe, možete kupiti dnevne, nedeljne, dvonedeljne ili mesečne karte, za jednu, dve ili sve linije javnog prevoza. Nemojte zaboraviti da prilikom ulaska u prevoz otkucate kartu, kako bi bila validna. 

Taksi

Prosečna cena taksija, za skoro bilo koju razdaljinu u Temišvaru, iznosi oko 10-20 leja (3-6 €). Ukoliko želite da Vas ne pređu, izbegavajte privatne taksije, i potražite taksi neke od sledećih kompanija: Tudo, Radio, Timisoara, Autogenn, Fan ili Prompt. Obavezno obratite pažnju da li je taksimetar uključen. Legalna taksi vozila imaju ovalnu crnu nalepnicu na zadnjim vratima, dok tzv. “divljaci” imaju na krovu table na kojima piše “taxi”, ali nigde ne piše ime kompanije. 

Iznajmljivanje bicikala

U gradu se nalazi nekoliko stanica na kojima možete besplatno iznajmiti bicikle na jedan sat. U nekim delovima grada postoje i biciklističke staze. Više informacija o iznajmljivanju na www.velotm.ro

Povezanost Temišvara sa ostalim evropskim gradovima

U Temišvaru se nalazi treći po veličini aerodrom u Rumuniji (Traian Vuia International Airport), 10 km od centra grada. Sa ovog aerodroma postoje letovi ka najposećenijim evropskim destinacijama. Rumunska aviokompanija Tarom ima svakodnevno let za Bukurešt, dok nemačka Lufthansa jednom dnevno leti za Minhen. Wizzair iz Temišvara leti za Barselonu, Bergamo, Brisel, Dortmund, Forli, Frankfurt, London, Madrid, Memingen, Pariz, Rim, Trevizo i Valensiju.

Jednodnevni izlet – Temišvar -polasci subotom

 

PROGRAM PUTOVANJA
Polazak iz Beograda u 05:30 ( tačno mesto polaska će se znati 2 dana pre polaska). Nastavak putovanja prema Rumuniji sa usputnim zaustavljanjima radi odmora i grničnih formalnosti. Dolazak u Temišvar u prepodnevnim časovima. 
Nakon dolaska sledi pešačko razgledanje grada: Trg Jedinstva sa spomenicima i arhitekturnim zdanjima iz perioda austrijske vlasti, katoličkom Katedralom, Srpskom sabornom crkvom… Nastavak prema Trgu Slobode  sa starom gradskom Većnicom, bistom Decebala, kipom Device Marije… i interesantnim pričama… Šetnja nas dalje vodi do Trga Pobede, najvećim od ova tri trga. Ovde se upoznajemo sa zgradom Opere, događajima koji su doveli do pada Čaušeskua, statuom Vučice i najinteresantnijim zdanjem Rumunske pravoslavne Saborne crkve…
Zatim sledi slobodno vreme za šetnju, ručak, piće, opuštanje na obali Begeja, kupovinu u tržnom centru Julius Mall…
Povratak do autobusa i u 18:00h polazak za Beograd. Putovanje sa zaustavljanjem radi graničnih formalnosti i odmora. Nastvak vožnje do Belgrada i mesta polaska.

Kraj usluga.

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Agape Travel d.o.o. 
Licenca OTP 51/2015. 

CENA 1.200,00 RSD PO OSOBI

ARANŽMAN OBUHVATA:

  • prevoz turističkim autobusom na relaciji Beograd – Temišvar – Beograd 
  • razgledanje grada
  • usluge vodiča
  • troškove organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

  • individualne troškove
  • međunarodno zdravstveno osiguranje

NAČIN PLAĆANJA:

najkasnije 5 dana pre početka putovanja

  • gotovinski
  • platnim karticama (Dina, Visa, Maestro, Master)

Program je rađen na bazi minimum 45 putnika. U slučaju promene na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo promene cene, programa putovanja ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pred put. 

Agencija ne snosi odgovornost za informacije dobijene usmenim putem, koje se razlikuju od onih navedenih u programu putovanja.

Jednodnevni izlet – Temišvar

Istaknuto Izleti

Cena
1200din

#autobusom

#Iulius Mall

#izlet

#Jednodnevni izlet - Temišvar

#jednodveni izlet

#Rumunija

#Temišvar