Budimpešta 2 noćenja 2018
Budimpešta dva noćenja
OD 75eur
Avio Karte

AVIO KARTE

Live a happy life

Putujte sa nama

ŠOPING U BEČU
Parndrof 30 €
SCS 40 €

ITALIJA -LETOVANJE

Arrow
Arrow
Slider

Šri Lanka, biser Indijskog okeana, obuhvata površinu od 65.610 km2. Ima prelepe tropske plaže, raznoliku floru i faunu, drevne spomenike, hramove i preko hiljadu specijaliteta koji mogu da zadovolje svačiji ukus. Reljef ostrva karakteriše planinska masiv nešto južnije od centra ostrva sa visinom koja dostiže do 2.500 metara okružen širokim ravnicama. Plaže „Palminog drveća“ okružuju ostrvo, a temperatura mora retko kada pada ispod 27 stepeni celzijusa.

U nizijama klima je tipična tropska sa prosečnom temperaturom oko 30 stepeni, u planinskoj regiji pada i do 16 stepeni, a na obalama dostiže temepraturu do 35 stepeni celzijusa. Ne treba izostaviti veliku vlažnost vazduha u svim predelima ostrva, a naročito u centralnom. Sunčani i topli dani su prisutni čak i za vreme monsuna što govori da u Šri Lanki ne prestaje sezona. Jugozapadni monsuni donose kišu od maja do oktobra južnom, zapadnom i centralnom delu ostrva a Severoistočni donose kišu od decembra do aprila severnom i istočnom delu ostrva.

Što se tiče stanovništva, Šri Lanku naseljava oko 21 milion stanovnika. Od tog broja 73,8 % čine Šrilankanci, ostale čine manje etničke grupe od kojih su najbrojniji indijski i šrilankanski Tamili.

Maternji jezik je sinhalski i priča ga 74% stanovništva, sledeći je tamilski 18% i ostali jezici oko 8 %

Šri Lanka je multi-versko društvo. Budizam je glavna religija ali i druge religije kao što su hinduizam, hrišćanstvo i islam su prisutne kod velikog broja ljudi.

Oko 70% stanovništva je budističke vere. Budizam je dopao na Šri Lanku iz Indije za vreme vladavine kralja Ašoka u trećem veku pre nove ere i odigrao je značajnu ulogu u uspostavljanju Sinhalskog kraljevstva od davnih vremena. Budizam je smatran za najvišim etničkim i filozofskim oličenjem Sinhalske kulture i civilizacije.

Hinduizam je uglavnom zastupljen kod Tamila u Šri Lanki koji etnički pripadaju južnoj indiji gde je stanovništvo uglavnom hinduističke veroispovesti.

Muslimani čine 7% stanovništva Šri Lanke. Muslimanska vera se najviše proširila na ostrvu za vreme doseljavanja arapskih trgovaca na ostrvo oko 10 veka.

Hrišćanstvo je prvi put došlo na ostrvo za vreme kolonizacije ostrva od strane portugalaca u šesnaestom veku. Pod njihovom vlašću rimokatolicizam se veoma brzo i masovno širio po ostrvu ugrožavajući budizam i hinduizam. Nastavak širenja hrišćanske vere usledio je i od strane Holanđana i Engleza i tek kasnije kada su nacionalistički pokreti Šri Lanke došle na vlast, širenje hrišćanstva je ograničeno.

Bez obzira na različitost u religiji i društvu, narod Šri Lanke poseduje topao i prijateljski karakter koji se može videti u stalnim nasmejanim licima i želji da se pomogne onima kojima nisu poznati aspekti lokalnog života. Šrilankanci su veoma gostoljubivi i poznati po tome da pozivaju ljude u svoje domove koliko god oni skromni bili. Zato ne treba biti iznenađen ako vas bilo ko od njih zamoli za društvo, a ako ih odbijete mogu se vrlo lako naljutiti.

Što se tiče kulturnog nasleđa, Šri Lanka poseduje šest arheoloških nalazišta svetske baštine priznate od UNESCO-a. Svako od njih predstavlja posebnu dragocenost iz različitih perioda istorije.

Kada je hrana u pitanju, mnoge vrste pirinča, začini, povrće i voće, zajedno sa primerima hrane kao posledica stranih uticaja na ostrvu, osiguravaju da Šri Lanka ima raznovrsnu i jedinstvenu kuhinju. Kao osnovni sastojak obroka, pirinač se jede sa često raznovrsnim izborom kari sosova (patlidžan, krompir, zelene banane, piletina, riba) koje mogu biti od slabo začinjenih do delikatno začinjenih.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: Beograd

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, mogući su polasci sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Upoznajemo se i uzbudjeno brojimo minute do polaska! Let sa presedanjem za Kolombo…

2. dan: Kolombo – Kendi

Slećemo na internacionalni aerodrom Bandaranaike. Dobrodošli u mističnu Šri Lanku, egzotičnu u svakom smislu te reči… Transfer do smeštaja u Kendi-ju, slikoviti gradić u srcu ostrva, okružen brdima i plantažama čaja… Slobodno vreme… Možemo zajedno prošetati i večerati u nekom od lokalnih restorančića… Noćenje.

3. dan: Kendi

Budimo se i imamo slobodno vreme za istraživanje Kendija ili vam predlažemo fakultativni obilazak: upoznajemo hram Sri Dalada Maligawa koji je poznatiji pod nazivom Hram Budinog zuba – jedan od najznačajnijih budističkih hamova u Šri Lanki, a nakon toga posećujemo Elephant orphanage (Rezervat slonova) nedaleko od Kendija gde imamo priliku da se izbliza upoznamo sa desetinama divljih slonova i slonića kojima je ovde pruženo utočište. Tu je i botanička bašta gde se upoznajemo sa raznovrsnim biljnim svetom koji krasi ovo podneblje… Slobodno veče. Noćenje.

4. dan: Kendi – Sigirija

Budjenje. Slobodan dan ili fakultativni izlet: Pećinski hramovi u Dambuli jedni su od najstarijih budističkih hramova Azije i datiraju iz I veka pre nove ere +  Sigirija (Lavlja Stena) – palata-tvrdjava napravljena na ogromnoj vulkanskoj steni koja se strmo izdiže 200 metara visoko iznad džungle. U njenom podnožiju i na samom vrhu se nalaze ruševine kraljevskih vrtova, bazena, palata i hramova. Dok osvajamo ovo svetsko čudo, ne prestajemo da uživamo u prirodi koja nas okružuje, kao i u pogledu koji se pruža sa samog vrha… Povratak u Kendi. Slobodno veče… Noćenje.

 5. dan: Kendi – Nuwara Eliya (Zemlja čaja)

Slobodno vreme u Kendiju ili fakultativni izlet: Zemlja čaja! Krećemo u vožnju kroz jednu od najslikovitijih regija Šri Lanke i uspon na oko 1500m nadmorske visine! Još jedno lice ove magične zemlje koje morate da upoznate! Upijamo predele i upoznajemo se sa lokalnim stanovništvom… Polja čaja su svuda oko nas, vazduh postaje svežiji a vegetacija drugačija… Stižemo u Nuwara Eliyu. Vreme za odmor i osveženje, nakon čega krećemo u povratak minibusom uz obavezna usputna zaustavljanja u poljima čaja i posetu jednoj od najvećih i najstarijih fabrika čaja u Šri Lanci gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa procesom uzgajanja i proizvodnje čaja, kao i da kupimo najkvalitetniji crni, zeleni i beli čaj uzgajan na okolnim plantažama. Povratak u Kendi u večernjim časovima. Noćenje.

6. dan: Kendi – Polonaruva

Slobodan dan za samostalno zujanje po Kendiju ili se pakujemo ujutru i idemo u obilazak: Polonaruva – druga kraljevska prestonica Šri Lanke u XI i XII veku. Ovaj grad karakterističan je po svojoj veličini i po tome što se u njemu nalaze tragovi i Budista i Indusa. Obilazimo ostatke hramova i palata u džungli, vrtove i parkove, prastare stupe, kao i mnoge figure Bude među kojima se ističu figure stojećeg, sedećeg i ležećeg Bude po svojoj veličini. Zamišljamo kako je sve to nekada izgledalo i divimo se jednom neverovatnom kraljevstvu… Povratak u guesthouse. Slobodno veče. Noćenje.

7. dan: Kendi – Ikaduva

Budimo se i pakujemo stvari… Idemo na obalu! Napuštamo smeštaj u jutarnjim satima i krećemo prema plažama… Transfer do Ikaduve… U popodnevnim časovima stižemo i smeštamo se u guesthouse, a odmah nakon toga istrčavamo na plažu! Huk talasa, palme svuda oko nas, miris soli u vazduhu i opuštajuća muzika iz okolnih barova nas opijaju… Prepuštamo se i puštamo da nas ovo magično ostrvo uzme pod svoje… Noćenje.

8. – 14. dan: Ikaduva

Ikaduva je jedno od najpoznatijih turističkih mesta na jugozapadu ostrva. Spoj dugačke i široke peščane plaže koja je obavijena sa jedne strane talasima, a sa druge palmama čini idealan fenomen koji vas dovodi do toga da hoćete da iskočite iz svoje kože. Koralni grebeni u okeanu a zelene i plave lagune na kopnu čine pravi kontrast velikih sličnosti! Uzbuđenjima tokom dana nikad kraja, a na njihovom kraju smirivanje duha uz zalazak sunca zavodničkog izgleda koje nas navodi da se još više zaljubimo u ovo mesto…

Za vreme našeg boravka u Ikaduvi čeka nas: vožnja po lagunama poseta rudniku Mesečevog kamena – dragog kamena po kojem je Šri Lanka čuvena u svetu (fakultativno)… Svaki dan probamo nove specijalitete morske hrane, egzotične voćke… Videćemo i razne vrste kornjača, a ako budemo posebne sreće i prisustvovati njihovom izlegnuću. Oni koji ne žele da se odvajaju od plaže i slanog okeana  mogu da se oprobaju u surfovanju. U blizini se nalazi još nekoliko prelepih plaža koje su isto tako specifične kao i Ikaduva. Videćete zašto je Šri Lanka možda i poslednja “divlja” egzotika. Nećemo vam otkrivati detalje sada, istražićemo ih zajedno… Svako će naći svoj kutak na njima, svoju palmu, svoj duševni mir…

14. dan: Ikaduva – Beograd

Pakujemo stvari… Transfer do aerodroma u zavisnoti od vremena leta. Ako satnica dozvoli imamo vremena da se još jednom brčnemo u okeanu… Let za Srbiju sa presedanjem. Sabiramo neverovatne utiske koji su se nakupili u danima iza nas dok letimo kroz noć. Uspomene za čitav život i putovanje sa kog se vraćamo drugačiji…

15. dan: Beograd

Slećemo u Beograd. Sa osmehom na licu se rastajemo i vraćamo svakodnevnim obavezama sa nekim novim pogledom na stvari. 

ŠRI LANKA

KENDI + IKADUVA

15 dana / Sigurni polasci!

17.11 – 01.12.2018. – još 7 slobodnih mesta

01.12 – 15.12.2018. – još 6 slobodnih mesta

12.01 – 26.01.2019.

26.01 – 09.02.2019.

1299€ 1199€

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi)

Aranžmana obuhvata :

 • Avio prevoz sa taksama (Beograd-Colombo-Beograd)
 • Sve transfere prema programu
 • 5 noćenja u guesthouse-u u Kendiju (1/2 sobe sa kupatilom)
 • 7 noćenja u guesthouse-u u Ikaduvi (1/2 sobe sa kupatilom)
 • Organizacija i vođenje puta
 • Stručni vodič za sve vreme boravka u Šri Lanki

Aranžman ne obuhvata :

 • Vizu za Šri Lanku (35 $)
 • Individualne troškove
 • Fakultativne izlete i obilaske
 • Ulaznice za hramove i lokalitete
 • Hranu

FAKULTATIVNI IZLETI:

NAPOMENA: Cene fakultativa su informativnog karaktera i važile su na prethodnoj održanoj turi. Konačne cene znaće se na destinaciji i mogu blago da variraju u odnosu na istaknute cene.

1) Obilazak hrama Budinog zuba u Kendiju, botaničke bašte i rezervata za slonove Pinavela

U ovom celodnevnom izletu obilazimo hram u kome se, po predanju, čuva zub Budin zub – relikvija koja je vekovima igrala veliku ulogu u istoriji Šri Lanke i koja je i danas predmet hodočašća mnogih budista. Tu je i  bujna i zelena Botanička bašta sa istorijom dugom nekoliko stotina godina i biljnim vrstama iz čitavog sveta. Naravno, nećemo propustiti rezervat slonova Pinavela gde ćemo imati priliku da se družimo sa ovim nežnim džinovima.

2) Drevni pećinski hramovi u Dambuli i srednjevekovna tvrdjava Sigirija 

Obilazimo pećinske hramove u Dambuli, jedno od prvih mesta na Šri Lanci gde se praktikovao budizam i gde su se okupljali prvi monasi da meditiraju još u I veku pne. Nakon toga divimo se Sigiriji – prirodnoj formaciji stena koju je jedan ekscentrični vladar pretvorio u neverovatnu tvrdjavu… Jedna od najzanimljivijih epizoda istorije Šri Lanke vezuje se za ovo mesto.

3) Polonaruva – hramovi i palate u džungli

Skriveni u severnim ravnicama nalaze se ostaci srednjevekovne prestonice Šri Lanke iz vremena u istoriji zabeleženog kao “zlatno doba”. Palate, hramovi, stupe, skulpture u stenama… u nestvarnoj tropskoj šumi do nedavno skriveno od pogleda…

4) Zemlja čaja – plantaže i fabrike čaja 

Iz Kendija odlazimo na celodnevni izlet u brdovitu regiju u srcu nekadašnjeg Cejlona, u zemlju čaja! Zelena brda su svuda oko nas, šetamo se po plantažama, a vredni berači rade punom parom. Posecujemo fabriku čaja i učimo sve o vrstama, uzgajanju, i konzumaciji. Imaćemo priliku i da kupimo najkvalitetniji čaj direktno iz fabrike!

 5) Tvrdjava Gol i plaža Unavatuna 

Krećemo iz Hikaduve u jutarnjim časovima i nakon kraće vožnje posećujemo staru tvrđavu iz perioda kolonijalne vladavine Holandjana koja danas postaje stecište umetnika i zanatlija, sa mnoštvom slikovitih prodavnica, juvelirnica i restorana. Ostatak dana provodimo na prelepoj plaži Unavatuna ispijajući sokove od svežeg tropskog voća i plivajući u mirnom moru ove uvale. Povratak u večernjim časovima.

6) Rečni safari i vožnja lagunom, poseta rudniku Mesečevog kamena – dragog kamena karakterističnog za Šri Lanku, poseta farmi kornjača, obilazak velike statue Bude

Tokom ovog izleta plovimo lagunom reke i zastajemo da učimo o cimetu i vidimo kako se on obradjuje na tradicionalan način, a zatim obilazimo jedan od najstarijih budističkih hramova južne Šri Lanke koji stoji već 600 godina skriven na jednom od ostrva… Nakon toga odlazimo do rudnika da vidimo kako se to vadi Mesečev kamen – poludragi kamen koji se iskopava jedino ovde na Svetu! Za kraj, posećujemo lokalne aktiviste koji brinu i spašavaju kornjače i gnezda koja prave po plažama i upoznajemo ove prelepe životinje koje su trenutno u prihvatilištu… Povratak je u popodnevnim časovima.

7) Plaža Mirisa i tradicionalni pecaroši na motkama 

U prepodnevnim časovima krećemo na celodnevni izlet na jednu od najlepših plaža južne obale Šri Lanke — plažu Mirisa. Na putu koji traje oko sat vremena zastajemo i divimo se umeću čuvenih ribara koji pecaju ribe sedeći na visokim motkama kako bi se zaštitili od visokih talasa – jedinstven prizor za Šri Lanku. Povratak u večernjim časovima.

NAPOMENE:

 • U slučaju promene cene avio prevoza od strane Avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana.
 • Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte.
 • Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima.
 • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.
 • Zbog specifičnih uslova organizacije putovanja i komfora grupe, broj putnika po terminu je ograničen. Kako biste osigurali vaše mesto u željenom terminu po promo uslovima potrebno je da:

– uplatom avansa od min. 50€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (okvirno 2 meseca pred put), o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;

Šri Lanka – 15 dana

Daleka Putovanja

Cena
1199€